In gesprek metTess Milne

Tess Milne is een echte verhalenverteller; ze werkt als documentairemaker en presentatrice. Ze is getrouwd en trotse moeder van twee zoons van 3 en 1 jaar oud. Al meerdere jaren is Tess onze Fairtrade Friend.

Ontdek meer
"Alle producten in de supermarkt zouden Fairtrade moeten zijn."
Je bent moeder van twee jonge kinderen. Heeft het moederschap jouw leven veranderd?
Mijn leven is echt 180 graden gedraaid. Ik merk dat mijn perspectief is veranderd. Eerst stond ik, bij wijze van spreken, in het centrum van mijn universum met daaromheen mijn vrienden en familie. Nu staan die twee kleintjes centraal en zijn bepalend bij de keuzes die ik maak. Zo kende ik vroeger geen aarzeling als ik in het buitenland een programma ging maken. Maar nu denk ik daar langer over na, want ik mis ze als ik weg ben. Zij zijn mijn  grootste geluk.

Hoe is je liefde voor de natuur ontstaan?
Mijn moeder heeft een hoveniersbedrijf. Zij heeft mij veel geleerd over hoe bloemen en planten groeien. Ik woon buiten de stad en geniet echt van onze tuin. Daar kan ik dan ook heerlijk rommelen in de aarde. We wonen naast een bos waar ik samen met de kinderen bramen ga plukken en lekker kan struinen.
Hoe zet jij je in voor een betere wereld?
Ik ben al meerdere jaren ambassadeur voor Justdiggit. Hun verhaal heeft echt mijn groene hart ontvlamd. Op dit moment maak ik een documentaire over slow travel. Ik wil graag mensen inspireren hoe je op een duurzame manier kan reizen. Zo reis ik bijvoorbeeld in een van de afleveringen met de trein heen naar Italië en terug met een elektrische auto. Ik wil trouwens niet met het vingertje wijzen. Ik ben in deze serie ook eerlijk over mijzelf. Ik ben echt niet perfect. Ik gebruik wegwerpluiers en koop heus wel eens een plastic flesje water. Ik vind het wel belachelijk dat wij steeds een bewuste keuze moeten maken. Het zou gewoon moeten zijn. Dat je je niet meer schuldig hoeft te voelen als je consumeert. In november, als ook de klimaatconferentie COP26 plaatsvindt, gaat onze documentaire live op Cinetree.

Wat heeft jou geholpen om duurzamer te gaan eten?
Door op de markt allerlei lokale groente te kopen ben ik bewuster geworden van waar mijn eten vandaan komt en wie het geteeld heeft. En dat geldt net zo voor de chocolade of de koffie die ik koop. Ook deze producten zijn met zorg en liefde verbouwd. Ik vind dat alle producten in de supermarkt Fairtrade zouden moeten zijn!

Heb je een favoriet Fairtrade product?
Jaaaa! Dat is chocolade. Daar kun je mij ‘s nachts voor wakker maken. Ik weet dat de chocolade business niet eerlijk is en daarom geeft het mij een extra goed gevoel als ik Fairtrade chocolade eet.