De Persoon achter jouw productMuhammad Karim

Muhammad Karim is een koffieboer uit Atjeh, Indonesië. De regio waar hij woont is een bron voor Arabica koffie, die erg geliefd is door mensen over de hele wereld. Koffie is een belangrijke bron van inkomen voor mensen in zijn regio. Door Fairtrade kregen de Atjeh koffieboeren een beter beeld van hun uitgaven en inkomsten.

Fairtrade Koffieboer
Paspoort
Naam
Muhammad Karim

Product
Koffie

Coöperatie
Indonesië
Koperasi Kopi Gayo Organic
Dit is Koffieboer Muhammad Karim (44). Hij woont in de regio Atjeh, in Indonesië. Koffie is een belangrijke bron van inkomen voor de mensen in zijn regio. Elke boer in het dorpje van Muhammad Karim (Lukup Sabun Timur) heeft een hectare koffieveld die ze zelf verzorgen. Muhammad Karim heeft zijn eigen stukje land met koffieplanten, dit ligt achter zijn huis. Hij vertelt, “Ik heb dit huis en het veld geërfd van mijn vader, en hij van zijn vader. Je kunt zeggen dat het een generatieding is."

Koperasi Kopi Gayo Organic
Muhammad is ook lid van de Koperasi Kopi Gayo Organic. Dit is een groep boeren uit Atjeh. Ze hielden een jaar lang hun boerderijgegevens bij om hun uitgaven en inkomsten te vergelijken. Dit proces gaf huishoudens niet alleen meer inzicht in hun individuele financiën, maar genereerde ook boerderijgegevens die Fairtrade analyseerde om een ​​referentieprijs voor een leefbaar inkomen te ontwikkelen voor koffie uit Atjeh. De nieuwe financiële inzichten hielpen veel boeren om bijvoorbeeld te investeren in de gemeenschap. Boeren hebben jaarlijks tijdens het oogstseizoen te maken hebben met een influx van geld. Door deze kosten goed bij te houden, kunnen de boeren en hun gezinnen nu beter sparen en geld overhouden voor de periode waarin ze minder verdienen. 

Het is belangrijk om dit goed uit te zoeken in deze regio van Indonesie omdat Atjeh een erg belangrijke bron is voor biologische arabicakoffie, die we in Nederland graag drinken. Zo’n 40 procent van de koffie uit deze regio is Fairtrade gecertificeerd. De regio staat vooral bekend om zijn Aceh Gayo Robusta koffiebonen.
Leefbaar Inkomen Referentieprijs
Fairtrade heeft een nieuwe leefbaar inkomen referentieprijs geïntroduceerd voor koffie uit de Indonesische Atjeh-regio. Dit is onderdeel van de wereldwijde inspanningen om boeren te beschermen tegen marktfluctuaties en om hen in staat te stellen om een fatsoenlijk, duurzaam inkomen te verwerven. De nieuwe prijs toont aan data een stijging van 26 procent op de huidige marktprijzen noodzakelijk is. Met dit nieuwe leefbaar inkomen kunnen boeren in Atjeh zich een fatsoenlijke huisvesting, onderwijs, voedzaam voedsel, en gezondheidzorg veroorloven. Dit geld ook voor Muhammad en zijn gezin. Voor meer informatie over Leefbaar Inkomen klik hier

De oogst  

Op de foto oogst Muhammad rijpe koffiekersen. Vers geplukte koffiebessen zijn knal rood als ze rijp zijn, deze worden opgestapeld en afgeleverd bij de lokale verzamelaars om tot koffiebonen te worden vermalen. De overgebleven kersenpulp wordt vervolgens omgezet in compost en gelukkig heeft deze boer daar een machine voor. Muhammad vertelt dat het hebben van de machine hun budget heeft geholpen en geld bespaard op organische meststoffen van de markt. De kwaliteit van de kersen wordt beïnvloed door de plukmethodes en door het weer. Muhammad zegt dat hij erg moet oppassen tijdens het oogsten, anders gaat de kwaliteit snel achteruit. 

Met onvoorspelbaar weer in de bergen, is het aan hun expertise en lokale kennis om de beste Aceh Gayo-koffiebonen op de markt te kunnen produceren. Muhammad vertelt ons dat, "Wij, de mensen van Aceh Gayo, zijn al generaties lang koffieboeren, je kunt er net zoveel koffieplantages zien als er huizen zijn in dit dorp."
"Wij, de mensen van Aceh Gayo, zijn al generaties lang koffieboeren, je kunt er net zoveel koffieplantages zien als er huizen zijn in dit dorp"