In gesprek metMr. Jones

Enige tijd geleden bezocht het team van Mr. Jones de thee plantage Korakundah Tea Estate in Nilgiri, India, de hoogste biologische theeplantage ter wereld.  Ze waren benieuwd naar de oorsprong en productie van hun ‘single estate’ thee, die ze gebruiken voor ondermeer hun Little Green Bag; biologische en Fairtrade groene thee.

Ontdek meer
"Er wordt voor kind, werknemer en oudere gezorgd en ook de gemeenschap profiteert mee van scholing en zorg die met hulp van Fairtrade tot stand zijn gekomen."

Waarom gingen jullie op bezoek bij de thee plantage in India?
Het gaf ons de gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe en waar de pluk en productie plaatsvinden maar evenzo belangrijk hoe onze Fairtrade bijdragen werkelijk worden besteed. We hadden natuurlijk vertrouwen in het systeem, maar vonden ons eigen oordeel minstens zo belangrijk.

Wat hebben jullie allemaal gezien tijdens jullie bezoek?
Wie vaker in India is geweest weet hoe veel kleur, geluid en indrukken het land biedt. In dat opzicht bood het serene Korakundah Tea Estate een plezierig contrast. Gelegen in het oorspronkelijke oerbos, bieden de verschillende, tegen berghellingen gelegen, groene theevelden een oase van rust, met de ruisende wind en het gezang van vogels als muzikaal decor. Door de hoge ligging en het klimaat wordt er het hele jaar geplukt en bewegen elke dag kleine groepjes theepluksters langzaam door de tuinen.

Hoe worden de theeplanten verzorgd?
Gemiddeld kan in een geplukte theetuin na ongeveer twee weken weer opnieuw geplukt worden. Om de thee gezond te houden worden de theeplanten in de verschillende tuinen na een paar jaar plukken teruggesnoeid. Speciale algen baden als voeding voor de runderen zorgen voor een goede mest, die met specifieke regenwormen extra vruchtbaar wordt gemaakt, Deze rijke mest dient als ideale voeding voor de opnieuw ontspruitende theeplanten. Een zeer bio-divers ecosysteem dat met veel liefde en aandacht in stand wordt gehouden.


Wat is de impact van Fairtrade voor de werknemers op de theeplantage?

Dat de plantage niet alleen voor een goede en gezonde theeplant zorgt, werd ons duidelijk toen wij buiten de plantage werden rondgeleid op de dorpsschool en in het lokale ziekenhuis. In de klassen krijgen de kinderen les uit schoolboeken gefinancierd door Fairtrade gelden. In het super nette ziekenhuis in de verloskamer werd met trots een echografie apparaat getoond dat eveneens met behulp van Fairtrade premies werd gefinancierd. Op de plantage bevinden zich de woningen van de werknemers, pluksters en werknemers van kleine fabriekje, die daar ook na hun pensioen kunnen verblijven. Er wordt voor kind, werknemer en oudere gezorgd en ook de omliggende gemeenschap profiteert mee van scholing en zorg faciliteiten die met hulp van Fairtrade tot stand zijn gekomen.

Waarom is het belangrijk om jullie ervaring te delen?
Mr. Jones is als producent eigenlijk van mening dat Fairtrade meer een inkoopvoorwaarde is dan dat het een verkoopargument zou moeten zijn. Met het delen van deze kennis is het wellicht een motivatie om Fairtrade producten de voorkeur te geven boven ‘traditionele’ producten. Fairtrade, naast biologisch, als onderdeel van kwaliteit. Enjoy your tea!