De Persoon achter jouw productKouassi Affoué Angèle

Kouassi Affoué Angèle is cacaoboer in Ivoorkust. Op haar cacaoboerderij van 4 hectare krijgt ze veel vrijheid van haar man om een eigen inkomen te creëren. Door Fairtrade krijgt ze veel trainingen en hulp om haar boerderij klimaatbestendig te maken. en door de Fairtrade premie krijgt ze extra inkomen. Lees verder om meer te weten over Kouassi en hoe Fairtrade haar leven heeft veranderd.

Fairtrade cacaoboer
Paspoort
Naam
Kouassi Affoué Angèle

Product
Chocolade

Coöperatie
Ivoorkust
ECAMOM cooperative 

Moeder van 5 kinderen
Kouassi Affoué Angèle, 52 jaar, is producent, lid van de coöperatie ECAMOM en moeder van 5 kinderen. Ze werkt al 12 jaar als cacaoproducent in Ivoorkust. Voordat ze producent werd, was ze huisvrouw en hielp ze haar man op de plantage. Van haar man kreeg ze een plantage van 4 hectare zodat ze onafhankelijk kon zijn en hem financieel kon ondersteunen. Het cacaogedeelte zelf is 3 hectare groot. 

Fairtrade Premie
Cacaoproductie is winstgevend als je altijd iets kan verkopen, helaas er zijn periodes dat ze geen cacao kan verkopen, dan is het een moeilijke tijd, geeft Kousassi toe. Ze vertelt, “Fairtrade vraagt ​​ons om onze activiteiten te diversifiëren en met de premie redden we het.” De Fairtrade Premie is een extra bedrag dat Fairtrade gecertificeerde producenten krijgen bovenop de verkoopprijs. Deze premie heeft Kousassi al meerdere keren ontvangen en ze gebruikt het om producten te betalen, het veld te onderhouden en extra eten te kopen, zoals rijst. 

Ze vind het erg fijn dat haar coöperatie ECAMOM nu Fairtrade is. “De Fairtrade premie helpt ons om onze kosten te dekken en vermijdt dat we kredieten moeten opnemen,” geeft ze aan. Daarnaast vertelt ze dat ze veel heeft geleerd, “zoals over vrouwenrechten, leiderschap om een ​​groep te leiden zodat ze doelstellingen bereiken, maar ook om de samenhang van de groep te behouden, en om onze plantages te diversifiëren.” Ook leerden ze onderhandelen.
Kouassi heeft vijf kinderen, van wie er drie in het laatste jaar van de middelbare school zitten. Ze legt uit dat, “Fairtrade heeft mijn leven veranderd.” Tijdens de crisissituatie kreeg ze een stabiel inkomen van geld. En heeft Fairtrade mij tot een vrouwelijke leider gemaakt.

Als laatste bedank ze Fairtrade, de coöperatie ECAMOM en de chocolademakers. Ook vraagt ze om de prijs van cacao te verhogen, zodat ze meer geld kunnen hebben en besteden. Haar hoop is om over vijf jaar een autonome vrouw te zijn die voor haar gezin kan zorgen en haar gemeenschap kan helpen. “Sinds ik Fairtrade ken, voel ik me gesterkt, gelukkig en vereerd.”
"Fairtrade heeft mijn leven veranderd, want sinds ik Fairtrade ken, voel ik me gesterkt, gelukkig en vereerd."