De Persoon achter jouw productPonisih

Ponisih vertrok ooit van het platteland op het eiland Java, Indonesië, naar de stad. In de hoop een beter leven op te kunnen bouwen, verliet ze haar ouderlijk huis. Maar het leven in de stad was zwaarder dan verwacht; het was regelmatig afzien voor Ponisih. Het was tijd voor verandering. Ze besloot terug te keren naar het platteland en in de voetsporen te treden van haar voorouders: ze werd kokossuikerboer.

Fairtrade Kokossuikerboer
Paspoort
Naam
Ponisih

Product
Kokossuiker

Coöperatie
Indonesië
Koperasi Simpan Pinjam (Hargorojo Village, Purworejo)

Ponisih doorbreekt rollenpatronen
Ponisih doorbreekt als boer traditionele rollenpatronen tussen mannen en vrouwen. In plaats van vooral de suiker te koken, zoals de vrouwen in haar gemeenschap gewoonlijk doen, beklimt ze kokospalmen van meer dan 15 meter hoog om er sap uit te halen.

Eerste Fairtrade gecertificeerde kokossuiker coöperatie
Koperasi Simpan Pinjam (KSP) Karya Manunggal Sejahtera (Karmatera) is de eerste Fairtrade gecertificeerde organisatie van kleinschalige producenten van kokossuiker in Indonesië. De coöperatie ligt in het prachtige bergachtige gebied van Hargorojo Village, in Purworejo. KSP is sinds 2017 Fairtrade gecertificeerd en heeft ongeveer 1.110 leden. Meer dan de helft van de leden is vrouw, die meestal de kokossuiker maken van het kokossap.

De impact van de Fairtrade premie
De Fairtrade premie die de coöperatie bovenop de prijs voor de kokossuiker krijgt, wordt met name gebruikt voor het verbeteren van de infrastructuur, aankoop van landbouwmaterialen, onderwijs en kinderopvang voor de kinderen van de boeren. Er wordt ook geld geïnvesteerd in nieuwe mogelijkheden om extra inkomen te genereren, zoals het telen van biologisch vers fruit.

Nieuwe generatie boeren?
Kunnen de collectieve inspanningen van de coöperatie jongeren ervan overtuigen dat de landbouw toekomst heeft? Velen zijn sceptisch. De kinderen van Ponisih zullen binnenkort ook moeten beslissen: stad of platteland? Voor iemand anders werken of hun eigen velden bewerken?

Bekijk de video over Ponisih

Het leven van kokossuikerboeren
Voor Ponisih en haar familie zijn kokospalmen hun levensonderhoud en erfgoed. Voor een suikerzak moet heel wat werk verzet worden. De werkdagen beginnen vroeg in de ochtend om het sap uit de palmbomen te halen. Het sap wordt vervolgens gemengd met water en gekookt tot een siroop, waardoor het kan drogen en kristalliseren. Daarna breken ze het gedroogde sap om er suikerkorrels van te maken, zoals je die ook in de winkel vindt.

Een nieuwe generatie aanmoedigen
“Kinderen van mijn generatie vinden het niet cool om boer te zijn”, zegt Ika Irawati, bestuurslid en penningmeester van de coöperatie. Ze ziet echter veel mogelijkheden in haar dorp en in het bijzonder voor kokossuikerboeren. Ze organiseert bijeenkomsten voor de vrouwelijke leden van de coöperatie om hen meer kansen te bieden. Zo geeft ze trainingen over biologische landbouw en verwerking. Haar streven is dat iedereen moderne landbouwpraktijken omarmt.
"Het levensonderhoud van mijn familie is altijd afhankelijk geweest van kokospalmen. Zo ben ik opgegroeid, dit zijn mijn roots die ik niet achter me kan laten."
Bekijk de video