De Persoon achter jouw productCaroline Rono

Caroline Rono verbouwt koffie in Kenia. Door deelname aan het programma Women in Coffee en de steun van haar man, kreeg Caroline meer zelfvertrouwen en kracht. Vandaag de dag spreekt ze openhartig over haar zorgen en behoeften en wil ze een voorbeeld zijn voor andere vrouwen in vergelijkbare situaties.

Fairtrade Koffieboer
Paspoort
Naam
Caroline Rono

Product
Koffie

Coöperatie
Kenia
Kapkiyai Multipurpose Cooperative Society Limited Cs

Getrouwd met Nahashon

EEN NIEUW TIJDPERK 

Het dorp Setek ligt in de groene heuvels van West-Kenia, zo'n 70 kilometer ten oosten van het Victoriameer. Hier wonen Caroline Rono en haar man Nahashon. Ze zijn lid van de Fairtrade gecertificeerde coöperatie Kapkiyai en verbouwen al 10 jaar koffie.

Kinderwens
Caroline en haar man zijn heel bedreven in het verbouwen van koffie, maar toch ontbreekt er iets in hun leven dat zij heel belangrijk vinden: kinderen. Traditiegetrouw wordt van vrouwen in Setek verwacht dat ze moeder worden. Dit is ook de wens van Caroline en haar man, maar het lukt haar niet om zwanger te worden. Vooral Caroline ervaart onbegrip en soms vijandigheid in de gemeenschap. Maar ze vindt ook steun want tijden veranderen.

Meer kansen voor vrouwen
Het Women in Coffee-project richt zich uitsluitend op de vrouwelijke koffieboeren van de coöperatie, ongeacht hun keuze om te trouwen, een gezin te hebben of niet, of seksuele geaardheid. Hier krijgen vrouwen zoals Caroline de mogelijkheid om hun eigen koffie te verbouwen, deel te nemen aan trainingen over het verhogen van de opbrengst en een eigen inkomen te verdienen - een situatie die nog niet zo lang geleden ondenkbaar was, omdat het voor de vrouwen van Setek verboden was om koffie te produceren, laat staan ​​hun eigen geld  te verdienen.

Bekijk de video over Caroline

Over de Kapkiyai coöperatie
De Kapkiyai Multipurpose Cooperative Society Limited Cs werd in 2000 opgericht met 12 leden en is nu uitgegroeid tot meer dan 600 leden. De coöperatie is gevestigd in de regio Nandi. Ze willen de beste koffieproducerende organisatie in hun regio worden die tegelijkertijd de leden uitstekende service biedt. Dankzij de steun van Fairtrade Afrika kon het Women in Coffee-programma worden opgezet en is het merk Specialty Zawadi opgericht.

Women in Coffee-project
Voorheen profiteerden de vrouwen niet of nauwelijks van de koffie productie, aangezien mannen doorgaans eigenaar waren van het land en vaak de enigen waren die op bestuursniveau in coöperaties vertegenwoordigd waren. En toch deden de vrouwen veel van het werk.

Het project Women in Coffee heeft als doel om vrouwen hun vaardigheden te laten ontwikkelen zodat ze een eigen inkomen kunnen verdienen. Met meer dan 325 deelnemers heeft het programma het leven veranderd van veel vrouwen die nu zelf koffiestruiken bezitten en een direct inkomen ontvangen voor wat ze oogsten. Daarnaast worden ze getraind om meer koffie van betere kwaliteit te verbouwen. De productie is nu gestegen van 2 naar 4 kilogram per boom.
“Vroeger mochten vrouwen geen koffie verbouwen. Ze waren afhankelijk van mannen. Nu hebben we meer vrijheid en geld doordat we onze eigen koffie verkopen.”
Bekijk de video