In gesprek metKarel Begemann

Kledingmerk Gaastra houdt van mensen én van de planeet. Gaastra kiest daarom voor Fairtrade katoen. We spreken Marketing Manager Karel Begemann over dit bekende merk met een ‘heritage’ in het zeilen. Karel is al sinds zijn zevende bezig met zeilen. Eerst als professioneel catamaran zeiler en daarna als coach van de ploeg die bij de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië in 2018 een bronzen medaille won. Hij kiest na zijn studie Sport Management en Ondernemen voor een carrière in het bedrijfsleven. Een belangrijke reden is dat hij na de geboorte van zijn zoontje Max niet meer 6 maanden per jaar van huis wil zijn.

Ontdek meer
"We houden van mensen en de planeet waarop we leven en zijn gepassioneerd over het minimaliseren van de impact van mode op het milieu."
Kun je iets meer vertellen over Gaastra. Hoe is ’t ontstaan?
De geschiedenis van Gaastra start in 1897, wanneer de 22-jarige Douwe Gaastra zijn zeilmakerij in het Friese Sneek vestigt. Douwe wil de eeuwenoude Hollandse traditie van wereldklasse en vakmanschap opnieuw uitvinden. Als gerenommeerd zeiler en zeilmaker, weet hij als de beste hoe zich te wapenen tegen de elementen. Door de jaren heen groeit zijn ambitie met hem mee en zo start hij met het maken van zeilkleding. Inmiddels is dit meer dan een eeuw geleden en sindsdien is Gaastra getransformeerd tot een stijlvol en functioneel lifestylemerk. Wat ook een leuk weetje is, is dat de waterpoort van de Friese stad Sneek het beeldlogo van Gaastra vormt.

Op welke wijze werkt Gaastra aan een betere wereld?
We houden van mensen en de planeet waarop we leven en zijn gepassioneerd over het minimaliseren van de impact van mode op het milieu. We kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Ik denk dat veel mensen die ons van vroeger kennen nog wel iets van Gaastra in de kast hebben hangen, want onze kleding gaat echt lang mee. En dat is natuurlijk super duurzaam. Onze kleding is veelal gemaakt van Fairtrade biologisch katoen. Daarnaast werken we met een grote verscheidenheid aan gerecyclede materialen in onze collectie. Hiervoor werken we samen met gerenommeerde partners. Heel duurzaam zijn bijvoorbeeld onze puffer jassen Nautilus en bodywarmers Atlantic die van volledig gerecycled materiaal zijn gemaakt.

Waarom kiest Gaastra voor Fairtrade katoen?
Voor ons is Fairtrade een heel betrouwbaar keurmerk. Vaak is katoen niet traceerbaar en door voor Fairtrade te kiezen, weten we nu precies waar onze katoen vandaan komt en hoe de omstandigheden zijn. We vinden het belangrijk dat de boeren die onze katoen verbouwen fatsoenlijk betaald worden om zo te kunnen investeren in hun boerderij en de gemeenschap. We zijn vorig jaar begonnen met het gebruiken van Fairtrade biologisch katoen voor onze wintercollectie en hebben dat uitgebreid naar onze zomercollectie. Dus naast sweaters kun je nu ook kiezen voor shirts en polo’s van Fairtrade katoen. Kijk maar eens in onze webshop.

Wat is jouw rol bij Gaastra?
Ik ben marketing manager. Het merk is terug van weggeweest en daarom zijn we flink aan het opbouwen. Mijn werk omvat een breed spectrum van marketing activiteiten, zoals het vullen en bijhouden van de webshop, winkels voorzien van promotiematerialen, fotoshoots organiseren en het vergroten van onze zichtbaarheid in de zeilwereld. We werken met een compact team, waarin hele korte lijntjes zijn en ik veel verantwoordelijkheid heb. Een hele leuke uitdaging.
Waar ben je het meest trots op in je werk?
Ik ben trots op onze heritage. Gaastra is echt een sterk merk waar kwaliteit sinds de oprichting hoog in het vaandel staat. Het is onze uitdaging om die kwaliteitsstandaard te behouden met een klein team en met onze doelstellingen op duurzaamheid. En dat is niet altijd makkelijk. Zo hebben we ervaren dat gerecycled wol wel duurzaam is maar sneller gaat ‘pillen’. Waar kies je dan voor? Wij willen iets moois neerzetten dat echt ‘future proof’ is. 

Voor welk Fairtrade product mogen we je ’s nachts wakker maken?
Ik ben een enorme bananen fan maar ik weet niet of ik daar wakker voor gemaakt wil worden. Waar je mij wel wakker voor kunt maken is chocolademelk en dan graag de Fairtrade variant.