In gesprek metEvelien van de Glind

Hoi! Ik ben Evelien, 33 jaar en woon in Utrecht samen met mijn vriend en werk bij Fairtrade Original. Ik vind het leuk om in de keuken te staan en start graag mijn week door op maandagavond met m’n hardloopgroep door Utrecht te rennen.

Ontdek meer
"Laten we voor elkaar zorgen, zowel mensen als dieren, zodat we van al het moois op deze wereld kunnen blijven genieten!"
Kun je iets meer vertellen over Fairtrade Original. Hoe is ’t ontstaan?
De oorsprong van ons merk gaat terug naar 1959. Toen richtte Paul Meijs het merk S.O.S. (Komitee Steun Onderontwikkelde Streken) op, met als motto: geen hulp, maar handel. In 1973 koopt hij de eerste 50.000 kilo eerlijke koffie uit Guatemala in, waarvoor hij zelf garant staat, zonder te weten aan wie hij die gaat verkopen. Het blijkt het begin van een beweging die zich over de hele wereld verspreidt. In 1988 lanceert Max Havelaar het eerste Fairtrade keurmerk! Vanaf dat moment kan iedereen zien voor welke producten boeren en verwerkers een eerlijke prijs krijgen. Je vindt het keurmerk van Max Havelaar (inmiddels Fairtrade Nederland) nog altijd op onze producten. Sinds 2006 starten we met de verkoop van onze producten in de supermarkt onder een nieuwe merknaam ‘Fairtrade Original’. Vandaag de dag vind je meer dan 100 Fairtrade Original producten in bijna alle supermarkten in Nederland en inmiddels ook bij verschillende winkels in Duitsland en Frankrijk. De meest bekende producten zijn onze Thaise curry’s, kokosmelk hagelslag en koffie.

Op welke wijze werkt Fairtrade Original aan een betere wereld?
Onze missie is om eerlijk eten en drinken bereikbaar te maken voor iedereen. Dat doen we door het opzetten van eerlijke handelsketens. Het doel is om zoveel mogelijk waarde in het land van herkomst te bewaren. Neem als voorbeeld onze Thaise curries: de ingrediënten voor onze Thaise curries groeien niet alleen in Thailand, maar worden ook daar bereid tot kruidenpasta’s en vervolgens ter plekke worden verpakt tot eindproduct. Dit levert niet alleen de meeste impact op daar, maar brengt ook de originele Thaise smaak naar jouw keuken. Gemaakt met de lekkerste rode pepers en citroengras en bereid volgens recepturen die we samen met onze lokale partners samenstellen.
Wat is jouw rol bij Fairtrade Original?
Ik werk sinds 4,5 jaar bij Fairtrade Original als Brand Connection Manager en houd mij bezig met het bedenken en produceren van content en campagnes. Daarnaast ben ik ook de persoon achter onze social media kanalen. Het leukst aan mijn werk vind ik het schrijven van teksten. Het maakt niet uit wat het is; van een verhaal op onze website, een bericht op social media tot een tekst op een verpakking.

Waar ben je het meest trots op in je werk?
Het meest trots ben ik op het feit dat we als relatief kleine organisatie met zoveel goede dingen bezig zijn. Elke dag zetten we ons vanuit Culemborg met zo’n 30 collega’s in om de wereld een stukje smaakvoller én eerlijker te maken. Zoals met koffie. Samen met Fairtrade Nederland vinden we dat we nog meer moeten doen bovenop de Fairtrade standaarden voor het behoud en de toekomst van ons kopje koffie. Sinds 1 oktober 2021, Wereldkoffiedag, zetten we ons daarom in voor het leefbaar inkomen van de koffieboer. We betalen daarbij als eerste koffiemerk in de Nederlandse supermarkt een leefbaar inkomen referentieprijs voor de koffiebonen die wij inkopen. Want de lekkerste koffie is koffie waarvan ook de koffieboer kan meegenieten. Als ik dan zo’n pak koffie in de supermarkt zie staan, ben ik er trots op dat ik daaraan heb bijgedragen!

Voor welk Fairtrade product mogen we je ’s nachts wakker maken? 
Je kunt mij wakker maken voor Kebab van Oesterzwammen! Sinds ik deze ontdekking heb gedaan tijdens een gezamenlijke kookshow die we via een livestream in coronatijd organiseerden, ben ik helemaal om. Ik ben al een paar jaar vegetariër, maar met deze oesterzwamkebab weet ik zeker dat ook menig vleesliefhebber niks zal missen.

En last but not least: Hoe ziet de wereld er over 10 jaar uit? Maak de zin af: de wereld zou veel gaver zijn als… 
...iedereen wat (plant)aardiger door het leven zou gaan. Laten we voor elkaar zorgen, zowel mensen als dieren, zodat we van al het moois op deze wereld kunnen blijven genieten!