In gesprek metPleun Lauwerier

Pleun Lauwerier is Business & Marketing lead bij Ben&Jerry’s. Ze vertelt hieronder meer over haar werk, Ben&Jerry's werkwijze en social mission.

Ontdek meer
"Met onze social mission zetten we ons in voor het klimaat en komen we op voor de rechten van mensen."
Kun je iets meer vertellen over Ben&Jerry’s? 
Ben&Jerry’s is een ijsmerk, opgericht door Jerry Greenfield en Ben Cohen in Vermont (Verenigde Staten) in 1978. Maar het is niet alleen een ijs-bedrijf met heel veel lekkere smaken. Het bedrijf is eigenlijk opgericht als middel om een positieve impact te maken in de wereld.  
  
Op welke wijze werkt Ben&Jerry’s aan een betere wereld? 
Ben&Jerry’s gelooft dat je als bedrijf de verantwoordelijkheid hebt om iets terug te geven aan de wereld. Dat systeem noemen we 'Linked Prosperity', dit betekent dat doordat je iedereen laat mee profiteren van het succes, je in een opwaartse spiraal komt waarin het met iedereen steeds wat beter gaat. Met de mensen waar we ingrediënten van inkopen, de mensen in de fabrieken en de mensen die onze producten kopen. Dit heeft weer geresulteerd in onze 3-delige missie:  
  
  • Product: het lekkerste ijs maken op de best mogelijke manier (denk aan duurzaam tot stand gekomen ingrediënten); 
  • Economisch: om een economisch duurzame business te blijven; 
  • Social Mission: om de kracht van ons bedrijf te gebruiken om een positieve impact te maken op de wereld. 
  
Qua product is waarde gedreven sourcing voor ons heel belangrijk. Zo zijn onze ingrediënten (die gecertificeerd kunnen worden: suiker, cacao, vanille, koffie en bananen) sinds 2004 Fairtrade gecertificeerd. Onze zuivel komt van boeren die onderdeel zijn van het duurzame 'Caring Dairy' programma. De brownies komen van een sociale bakkerij. We gebruiken alleen vrije uitloop eieren. En we maken onze verpakking steeds duurzamer. Zo hebben we plastic voor een groot deel kunnen vervangen door Bio-PE en is een steeds groter deel van onze verpakkingen recyclebaar.  
  
Met onze social mission zetten we ons in voor het klimaat en we komen op voor de rechten van mensen die het vaak lastiger hebben in de maatschappij. We hebben ons in Europa bijvoorbeeld ingezet voor de rechten van de LGBTQ+ gemeenschap en nu steunen we partners die opkomen voor de rechten van vluchtelingen.
Jullie werken samen met ons om boeren te steunen op weg naar een leefbaar inkomen, waarom is dit zo belangrijk?  
Dit hangt weer samen met wat ik eerder ‘Linked Prosperity’ noemde. We willen dat iedereen in de keten van Ben&Jerry’s hier beter van wordt en een eerlijke deal krijgt. Vaak leven de boeren onder de armoedegrens en dat moet veranderen. Een leefbaar inkomen is het minimum inkomen dat een gezin nodig heeft voor een waardig leven. Denk aan genoeg voedsel, zorg, kleding en goed wonen.  
  
Wat is jouw rol bij Ben&Jerry’s? 
Country Business Lead Benelux (ofwel Business & Marketing lead Ben&Jerry’s Benelux) 
  
Waar ben je het meest trots op in je werk? 
Naast duurzame sourcing van ingrediënten, wat ik vind dat elk merk zou moeten doen, ben ik erg trots op onze lokale Social Mission campagnes waarbij wij, maar eigenlijk onze Ben&Jerry’s fans door het zetten van hun handtekening, opstaan voor de rechten van vluchtelingen. 
  
Voor welk Fairtrade product mogen we je ’s nachts wakker maken?  
Een gele curry van Fairtrade Original.  
  
En last but not least: Hoe ziet de wereld er over 10 jaar uit? Maak de zin af: de wereld zou veel gaver zijn als…  
...als we de aarde in balans krijgen, waarin er meer aangroeit dan opgaat, waarin niemand honger heeft en iedereen meer dan een leefbaar inkomen verdient, waarin niemand gediscrimineerd wordt en oorlog en geweld iets uit het verleden is.