De Persoon achter jouw productRoberto Gallo Castro

Roberto Gallo Castro is getrouwd en vader van twee kinderen. Zijn belangrijkste taak, in de afgelopen 14 jaar, is het verbouwen van biologische bananen. Daarvoor heeft hij verschillende baantjes gehad, van het verkopen van bijenhoning tot hout, om ervoor te zorgen dat zijn gezin kon overleven. Gelukkig is de situatie positief veranderd sinds hij zich bij APBOSMAM aansloot.

Fairtrade Bananenboer
Paspoort
Naam
Roberto Gallo Castro

Product
Bananen

Coöperatie
Peru
APBOSMAM

Getrouwd, vader van twee kinderen
Roberto's inzet voor een beter leven

Juan Roberto is een bananenboer, een familieman en een graag geziene persoon in zijn buurt in La Noria in Peru. Hij gelooft dat hard werken en goede samenwerking het leven van zijn familie en zijn hele gemeenschap kunnen verbeteren. Maar de uitdagingen waarmee hij elke dag wordt geconfronteerd, zijn enorm.

Terwijl de productiekosten voor de bananen van Roberto en die van zijn collega's stijgen, daalt de wereldmarktprijs voor deze gele vrucht sinds 2017 gestaag. Deze toenemende disbalans legt een zware druk op kleinschalige boeren en hun gezinnen, zowel psychisch als fysiek. De Fairtrade coöperatie APBOSMAM, waarvan Roberto lid is, doet er alles aan om haar leden te ondersteunen bij het aanvechten van deze dalende prijzen, de pandemie en het gebrek aan vooruitzichten.

Roberto weet hoeveel er op het spel staat. Daarom steekt hij veel van zijn bijna onuitputtelijke energie in de kwaliteit van zijn fruit. Maar zolang de teelt van biologische bananen van hoge kwaliteit niet voldoende geld oplevert, blijft de toekomst voor Roberto en zijn gezin onzeker.

Over de coöperatie APBOSMAM
De coöperatie APBOSMAM heeft ongeveer 300 leden. Gelegen in de Valle del Chira, produceren de boeren biologische Fairtrade bananen. De aangesloten boeren kunnen via de coöperatie 100% van hun oogst onder Fairtrade voorwaarden verkopen. Het belangrijkste doel is om het inkomen van de boeren en werknemers te verbeteren door de algehele productiviteit van de coöperatie te verhogen, van twee naar acht containers per week in vier jaar tijd.

Bekijk de video over Roberto
Fernando Lillo, voorzitter van de coöperatie: "Zonder Fairtrade zou er geen ontwikkeling zijn". De Fairtrade premie wordt grotendeels gebruikt om de verbeteringen aan boerderijen, vrachtwagens en productkwaliteit te financieren. Daarnaast wordt de premie gebruikt voor sociale ontwikkelingsprojecten, zoals het ondersteunen van de basisschool via nieuw lesmateriaal en lerarensalarissen.

Landbouw en leefbaar inkomen/-loon
Bij Fairtrade geloven we dat iedereen die betrokken is bij wereldwijde handel een aandeel heeft in het realiseren van een leefbaar inkomen voor boeren. Dit omvat ondersteuning aan boeren en hun organisaties om op duurzame wijze te produceren en de efficiëntie van de boerderij te verbeteren, evenals het betalen van een eerlijke prijs aan boeren voor hun gewas. We streven er ook naar dat boeren en werknemers in staat worden gesteld om zelf hun levensonderhoud te verbeteren en te onderhandelen over hun lonen en arbeidsvoorwaarden.
"Als een banaan in de supermarkt ligt, mooi geel van kleur en van de beste kwaliteit, dan is dat het resultaat van ons harde werken."
Bekijk de video