In gesprek metJettie van Mourik - van Woerden

Jettie van Mourik - van Woerden is de founder van All Day Nuts. Het nieuwe notenmerk All Day Nuts gaat voor een 100% eerlijke, transparante en duurzame notenketen. Stap voor stap pakken ze een notenketen aan zodat uiteindelijk al hun noten Fairtrade zijn. All Day Nuts begint bij de populaire cashewnoot, die een heel discutabele keten heeft. Van wat daar gebeurt, kunnen we echt niet wegkijken, vindt Jettie van Mourik-Woerden.

Ontdek meer
“Alleen door structureel te blijven investeren in lokale boeren kan er een gezonde industrie ontstaan waar de lokale bevolking baat bij heeft én wat duurzamere en traceerbare noten oplevert.”
Waarom ben je een duurzaam en eerlijk notenmerk begonnen? 
Mijn vader importeerde noten vanuit de hele wereld en zijn natuurvoeding was in iedere supermarkt te vinden. Daardoor kreeg ik al jong mee hoeveel positieve invloed je kunt hebben door mooie producten op de markt te brengen. Maar 30 jaar geleden was er praktisch geen kennis over de omstandigheden in de notenketen. Nu ik die kennis wel heb, vind ik het mijn verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het verduurzamen van de notenketen. Daarbij krijg ik ook gewoon knetterveel energie van het bouwen aan een cool, positief en uitdagend consumentenbrand! Alles valt op z’n plek. Een 100% eerlijke notenketen wordt onze legacy voor de volgende generatie! Bij cacao en koffie is Fairtrade al bijna de norm. Het wordt hoog tijd dat dit bij noten ook zo is. Startpunt voor onze reis is de aanpak van de cashewnotenketen. 

Wat is er allemaal mis in die cashewnotenketen? 
Toen ik hoorde dat 60% van de wereldwijde teelt van cashewnoten in Afrika plaatsvindt, en dat 90% daarvan eerst verscheept wordt naar Azië om daar verwerkt te worden, was ik verbijsterd. Het verschepen van alleen al één zeecontainer veroorzaakt voor 9.000 kilogram CO2-uitstoot! En nog erger: de cashewnoten worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden verwerkt in lokale verwerkingsstations in Azië voordat ze worden opgekocht door grote handelspartijen die er vervolgens een certificering aan toekennen. Slechts 0,9% van de cashewnoten wereldwijd is op dit moment geteeld en verwerkt volgens Fairtrade-richtlijnen! De misstanden die er zijn, blijven nu vaak buiten beeld, omdat er aan de voorkant door retailers wordt ingekocht bij ogenschijnlijk goed georganiseerde en gecertificeerde bedrijven, terwijl daarachter een duistere wereld schuilgaat: De lonen van de arbeiders zijn laag, er is kinderarbeid, er zijn genderissues en veiligheids- en gezondheidsproblemen.
Hoe maken jullie positieve impact met All Day Nuts? 
Wij doen het totaal anders: All Day Nuts brengt de teelt én verwerking van de cashewnoten zo dicht mogelijk bij elkaar: In Burkina Faso werkt All Day Nuts samen met het lokale verwerkingsbedrijf van Nuts2. De noten worden daar na de teelt direct lokaal verwerkt zonder onnodig transport en zonder shady tussenstations. Dit zorgt voor volledige transparantie in de keten en hiermee zorgen we ook nog eens voor 90% CO2 reductie.  Dankzij de samenwerking met Nuts2 hebben we ook persoonlijke contacten ter plaatse. Zo kunnen we toezien op een eerlijk proces, waarin iedereen goed behandeld wordt. Eerlijke lonen en goede werkomstandigheden zijn controleerbaar, waardoor de keten transparanter wordt. Alles op één plek realiseren, creëert ook werkgelegenheid daar waar de grondstof vandaan komt. Alleen al in de fabriek in Burkina Faso werken 2277 mensen! Geweldig toch! Door lokaal te verwerken, wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling en het welzijn van lokale boeren en verwerkers. Niet alleen de oogst verbetert hierdoor aanzienlijk, ook de gegarandeerde prijs en afzet zorgen voor meer inkomenszekerheid. 

Hoe ziet de toekomst van All Day Nuts eruit? 
Onze cashewnoten zijn al Fairtrade en biologisch gecertificeerd. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat alle noten uit onze notenmixen Fairtrade zijn. In onze mixen zitten allerlei noten voor elk moment van de dag; voor bij het ontbijt en diner of als snack. We zijn begonnen met één notenketen om meteen impact te kunnen maken. Stapsgewijs voegen we een andere eerlijk verhandelde noot toe. Maar we zijn ook eerlijk over waar we staan en waar we naartoe willen: voor alle noten een 100% eerlijke keten. We weten wat ons te doen staat! Eerlijk is heerlijk!